Tuesday, 09 March 2010 14:03
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika'dan Türkiye'ye gidecek finalistler önceki gün düzenlenen muhteşem bir organizasyonla belli oldu. 26 Mayıs-10 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda Amerika'yı temsil edecek doğu yakasından yarışmaya katılacak öğrencilerin belirlendiği final, Fellician College Auditorium'unda gerçekleşti. 2 bin kişinin hınca hınç doldurduğu salonda yaşananlar görülmeye değerdi. Birbiri ardına Türkçe şarkı ve şiir okuma yeteneklerini sergileyen onlarca Amerikalı genç; katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu. Okunan şarkılarla kimi zaman coşan, şiirlerle gözyaşı döken yüzlerce Türk kökenli Amerikalı yaşananları 'rüya gibi' diyerek tanımladı. Türk Kültür Merkezi (TCC) New York tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen, Türk Olimpiyatları Amerika Doğu Yakası Elemeleri'ne gösterilen yoğun ilgi dikkate değerdi. Sunuculuğunu, Crash, The Kill Point gibi filmleriyle tanınan ve aynı zamanda da başarılı bir müzisyen olan Michael McGlone'ın yaptığı program, iki ülkenin marşlarının çalınmasıyla başladı. Türkçe Olimpiyatları ve TCC New York'u tanıtan video sunumları konuklar tarafından ilgiyle takip edildi. Sanatçı McGlone'ın İstanbul'a seyahatine dair izlenimlerini paylaştığı programda samimi hava hakimdi.
Türkçe Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Mustafa Gökçek'in katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasına, "14 okuldan yüzden fazla öğrenci 4 aydır bugünkü yarışma için hazırlanıyordu. Bugün burada birinciliği kazanacak öğrencilerimiz, 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda ABD'yi temsil edecek fakat biz tüm öğrencilerimizi şimdiden şampiyon olarak kabul ediyoruz." dedi.
Gökçek'in ardından kürsüye gelen Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, 3. Türkçe Olimpiyatı Doğu Yakası Elemeleri'ne katılmaktan onur duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında, sorunların çözümünde dilin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Samsar, şöyle devam etti: "Bir dili ne kadar anlıyorsanız o topluma, o kültüre kendinizi o kadar yakın hissedersiniz. Günümüzdeki sorunların en başında toplumlar arasındaki diyalog eksikliği gelmektedir. Diyalog kurmak için de dil öğrenmek gerekiyor. Hatırlarsanız 90'larda Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan Türk cumhuriyetlerinden ilham alarak, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar Türkçe konuşulabilir diyorduk. Artık kendimize sadece bir coğrafyada değil tüm dünya üzerinde Türkçe konuşulabileceğini söylüyoruz. Bugün Afrika ya da Güney Amerika'ya gittiğinizde Türkçe konuşan bir çok insana rastlayabiliyorsunuz. Bu büyük bir mutluluk. Tabi yabancı çocuklara Türkçe öğretirken kendi çocuklarımızın da ana dillerinden uzaklaşmamasını sağlamalıyız."
BELEDİYE BAŞKANI ANZALDİ: CLİFTON HALKI ADINA TEŞEKKÜR EDERİM
Programdaki bir diğer önemli isim ise Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Clifton şehri Belediye Başkanı James Anzaldi'ydi. Yeni yetişen nesilden çok umutlu olduğunu kaydeden Anzaldi, "Beni böyle bir organizasyona davet ettiğiniz için Clifton halkı adına teşekkür ederim." dedi.
Konuşmaların ardından Türkçe Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Mustafa Gökçek, günün hatırasına Başkonsolos Mehmet Samsar'a bir plaket verirken, Başkonsolos Samsar da Clifton Belediye Başkanı Anzaldi'ye günün hatırasına bir plaket takdim etti.
Yapılan konuşmaların ardından jüri üyeleri ve yarışma kategorileri açıklandı. Jüri üyeleri ise alanında uzman şu isimlerden oluştu: Tülin Uyanıker, Arzu Uranlı, Aydoğan Vatandaş, Ayşe Tunceroğlu, Birol Furat, Dr. Ethen Erol, Dr. Ferhan Tunagur, Esad Şeyho, Faruk Üzgün, Fatma Baykal, İbrahim Demirer, Prof. Meral Kaya, Murat Yeşil, Prof. Dr Ömer Turan, Umut Zen ve Fehmi Yıldırım.